onsdag 5 november 2008

Hussein kommer att leda USA

Tänka sig att Obama vann - och som han vann! Bjessmos och Modigs satt som klistrade vid CNN:s direktsändning och följde dramat, sekund för sekund. Men plötsligt var det klart vem som hade vunnit! Och då var det ändå två timmar kvar till dess vallokalerna stängde i t.ex. Hawaii - hur kul kan det ha varit för dem som skulle gå och rösta då?
     Men hur kunde valet vara avgjort så tidigt? Det har att göra med det amerikanska valsystemet med elektorer, som är ett s.k. majoritärt valsystem. Den presidentkandidat som får flest röster i en delstat vinner samtliga elektorsröster i den staten. Det sker alltså inte någon procentuell fördelning av elektorsrösterna, eller mandaten, som hemma hos oss, där vi har ett s.k. proportionellt valsystem.
     Varje stat har X antal elektorsröster, i förhållande till sin folkmängd (egentligen har varje stat en elektorsröst per kongressledamot, där antalet kongressledamöter per delstat bestäms av folkmängden, men vad 17). För att vinna ett presidentval krävs 270 elektorsröster - först till 270 vinner alltså. Eftersom staten California har 55 elektorsröster har man kommit en bra bit på väg om man vinner här - det gjorde Obama (det gör demokratiska kandidater nästan alltid). Massachusetts på östkusten har 12 elektorsröster - dem vann Obama, liksom de 15 elektorsrösterna i New Jersey, de 21 i Illinois, de 31 i New York, de 21 i Pennsylvania och så vidare. Det stod alltså väldigt snart klart att McCain inte skulle kunna få 270 röster, hur mycket han än vann i "the fly-over states", som de kallas - staterna man flyger över på sin väg från den ena kusten till den andra och till de stora sjöarna, med Chicago som främsta stad.
     Kolla på en valkarta, t.ex. på LA Times hemsida. McCain har vunnit i nästan varenda stat i "Mid-West", som det också kallas - rött, rött, rött på kartan, medan Obama har vunnit kuststaterna (med undantag för Carolina-staterna och Georgia). Tyvärr för McCain har hans stater så liten folkmängd att segrar där inte ger så många elektorsröster. Trots att han vann i knappt hälften av delstaterna lyckades han bara få ihop 162 elektorsröster, medan Obama fick 349.
     Genom ett majoritärt valsystem kan det mycket väl bli så att en kandidat kommer upp i 270 elektorsröster och alltså vinner valet, trots att flest antal människor har lagt sin röst på den andra kandidaten. Så skedde också 2000, då Jojje dubbelve vann mot Al Gore. Ni kanske minns debaclet med rösträkningen i Florida, där Bush slutligen vann alla elektorsröster för staten Florida med 537 rösters marginal (av över sex miljoner röstande). Det gjorde att han fick 271 elektorsröster och vann presidentvalet, trots att över en halv miljon fler människor i USA röstade på Al Gore!
     Men sådana marginaler var det inte fråga om nu. I de flesta stater som Obama vann fick han mellan 55 och 60 procent av rösterna. I Washington D.C. - som inte är en stat! - fick han 92,9 procent av rösterna. Nu bor det bara några hundratusen människor där, men ändå.
     Det blir spännande att följa vad som kommer att hända framöver. Jag har en kompis som är högt uppsatt inom amerikanska UD ("Department of State") och han säger i dag att "I believe that Obama is truly a global president". Det tal Obama höll i går kväll efter segern (kan bl.a. beskådas här, dock utan svensk text) indikerar att han faktiskt kan bli det. Låt oss hoppas att det blir så. Och att han i så fall får vara det länge.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ja, jädrar i min låda vilket tal. Mannen är en retorisk fantom... Det blir mycket spännande att följa honom och se om han lever upp till de som det verkar nästan övermänskliga förväntningar som folk har på honom. Kul att ni fick vara där under dessa historiska dagar! Hälsa Bjessmosarna om ni har dem kvar!

/F.

Northvillage sa...

Försökte hålla mig vaken in på småtimmarna...men föredrog en skön sömn istället. Det har varit och är fortfarande en fantastisk bevakning i media och förhandstippningen var ju dessutom näst intill odiskuterbar. Tyvärr så verkar det inte hjälpa konjunkturen de närmaste 2 åren så det blir till att bita ihop! Förväntningarna är enorma (på den unge, vackre och solbrände som Berlusconi utryckte det) samtidigt som det kan vara en fördel när förbättringspotentialen är hög :-) Vi följer med spänning, Yes we can!God bless America och gärna oss andra också om det blir något över ;-) Yes we can! /Berndt