torsdag 2 oktober 2008

Patience training...

Då var skolorna igång - för tjejerna och deras custodian, d.v.s. pappis, som Alice säger. Nervös över vad jag har ställt till med frågade jag Alice i dag, efter hennes andra skoldag, hur hon hade haft det. "Braaa!", sa Alice, närmast tjurigt. "Är det säkert?", frågade jag (jag är ju förälder, så tydligen måste jag dubbelkolla allt), "har det varit kul i skolan?". "Jaa!", svarade Alice, lite surare i tonen. "Men hur har det gått med språket då?", följde jag upp. "Braaa!", sa Alice, nu märkbart irriterad på sin pappis. Jaha. Bara att släppa utfrågningen och åka iväg till nästa skola och hämta Cecilia. Samma fråga till henne - hur har du haft det i skolan i dag? Och svaret: "Bra såklart! Vad annars?"

     Otroligt. De kastas rätt in i helt nya sammanhang på främmande språk och tycker att allt är toppen. Förklaringen är väl delvis att det äntligen händer något även för dem och att de inte längre är hänvisade till pappa och lillebror Jesper. Som Cecilia sa lite senare i dag: "Åh vad jag har längtat efter att få gå i skolan. Det blev ju lite tråkigt för mig att gå hemma hela dagarna." Ridå.

     Själv har jag haft min första "Parent Class" i dag. Som förälder till en elev i Pre-K på Grand View Boulevard Elementary School, som Alices skola heter, är man skyldig att delta i ett tioveckorsprogram om "parenting skills". Det är starkt ångestframkallande. Känsliga läsare får sluta läsa nu. Först leddes vi föräldrar in i ett trångt, instängt rum med dålig luft. Med vi föräldrar avses här tio kvinnor och en man. Tjong fick vi papper och penna och ombads att skriva ned huruvida vi ansåg oss ha varit tidiga i vår utveckling eller inte och hur vi kände oss när vi i unga år jämförde vår egen fysiska utveckling med andras. Sedan skulle vi skriva ned ett minne från barndomen då vi hade känt oss riktigt pinsamma. Sedan, om vi var kvinnor, skulle vi skriva ned när vi hade haft vår första menstruation och hur vi hade upplevt det och om vi hade haft möjlighet att tala om sådana upplevelser redan innan de inträffade med någon förtrolig vuxen. Om vi var män skulle vi i stället göra motsvarande anteckningar beträffande vår första "wet dream". Vi var nu ca 5 minuter in i lektionen och hade således två timmar och 15 minuter kvar. Vid det laget hade jag börjat stirra tomt ut i rummet. Den penna som jag hade i handen för att skriva ned lärarinnans frågor och mina svar med vilade i min hand, som var still i luften, ca 2 cm ovanför papperet. Lärarinnan noterade att jag inte skrev något och frågade vänligt: "Is it OK, Mr Modig? Are you understanding what we are talking about here?". Utan att göra någon ansats att skriva något mer svarade jag: "I have no problems with understanding the words, so please go on." Hon såg ut att förstå.

     Jag tror att sist jag kände sådan klaustrofobisk panik var en lördagmorgon 1996, då barnmusikledarna i Norrmalmskyrkan hade en fortbildningsdag som inleddes med att alla satte sig på kuddar i en ring på golvet i församlingssalen. Man vet direkt att man har hamnat helt fel och att man inte har någon chans att komma ur det.

     Så småningon fick vi reda på att syftet med den inledande minnesövningen var att få oss att förstå att vi har minnen från vår barndom och att våra barn givetvis också kommer att få det, så se till att ge dem trevliga minnen. Sjukt klokt. Nästa punkt på lektionen var att de föräldrar som hade närvarat vid förra tillfället redovisade sin hemläxa - att ta med sitt barns favoritleksak och berätta om hur barnet lekte med den. Utifrån detta skulle sedan slutsatser dras om vad man tror att barnet lär sig genom leken och vad man själv lär sig genom att iaktta barnet leka med leksaken ifråga. Sedan fick vi tips om barnböcker som lär barnen att man måste arbeta hårt och målmedvetet om man ska nå sina mål, att det är viktigt vilken självbild man har och att man ska älska inte bara sig själv utan även andra. Ur flera av dessa böcker läste lärarinnan högt. En bok läste hon från pärm till pärm.

     Jag har åtta lektioner kvar, om 2 timmar och 20 minuter vardera. Det skulle vara lättare att göra 10 000 armhävningar. Debriefing i Storlien blir nog helt nödvändigt. Eftersom jag har lite svårt med "anger management" tycker jag ändå att jag gjorde ett strålande jobb i dag, så jag har gett mig ett fint diplom, som ni ser. Vi får väl se hur det går att leva upp till kraven nu när Sara är i Washington D.C. på konferens i tre dagar och jag rattar barnen helt på egen hand. Jag får se till att ge dem trevliga minnen!

onsdag 1 oktober 2008

Swooooooop!!!

Jag har ägnat den senaste veckan åt att försöka förstå alla papper och blanketter som jag fått från tjejernas respektive skolor, att hitta och boka tid hos barnläkare, att fylla i alla papper och blanketter på rätt sätt, med rätt sorts bokstäver och med rätt sorts penna, att skaka fram kontaktpersoner som kan hämta barnen vid skolan om jag själv skulle var indisponibel, att söka matbidrag m.m. etc. o.s.v. I dag blev jag äntligen klar! Bara läkarbesöket återstår, och det sker om ett par timmar.
     Jag tänkte att i bästa fall skulle nu papperskvarnarna börja mala och om ett par veckor spotta ur sig ett beslut, som jag var helt övertygad om skulle innehålla omfattande krav på kompletteringar och ifyllande av ytterligare blanketter. Så i detta mentala tillstånd åkte jag med pappersbunt nr 1 till Cecilias skola. Barnen lämnade jag i bilen (o himmel!) under det korta besök jag skulle avlägga på skolexpeditionen. Väl där kom rektor och frågade om jag hade Cecilia med mig. Javisst, hon sitter bilen, svarade jag. Bra, hämta henne så går vi till hennes klassrum, svarade han. Hon måste börja i dag, för annars är klassen full och hon får flytta till någon annan skola. Så ut till bilen och hämta en mycket förvånad Cecilia, som sedan avlämnades till lärarinnan - vars båda föräldrar är norska. Rektorns bästa vän heter f.ö. Lars och är svensk.
     Vi får höra i eftermiddag hur Cecilia har haft det - vilken utmaning! Med två barn  i bilen åkte jag vidare med pappersbunt nr 2 till Alices skola. Denna gång tog jag med mig barnen till skolexpeditionen. Väl där frågade de om vi ville träffa Alices lärare, som hade några minuter över under sin lunchrast. Javisst, det blir väl bra, tyckte jag. Så iväg över skolgården och bort till Pre-K och träffa miss vad hon nu hette, som är ryska (d.v.s. har ryska rötter). Efter att ha diskuterat olika tider och språkklasser (Alice kunde få gå i en spansk klass om hon ville...) var klockan 11.20 och eftermiddagsklassen skulle börja 11.30 och ville inte Alice börja på en gång?, undrade miss Russian. Jo, det ville Alice. Så med bara ett barn kvar vandrade jag ut i den obeskrivliga oktobervärmen och undrade vad som just hade hänt! Jag skulle lämna några papper och blev av med två barn - garanterat helt otippat!
     Och i går när vi var på svenska skolan såg vi en lapp om en kvinna som gärna är barnvakt, så det blir nog ett samtal till henne för Jespers räkning. Så pappa Andreas fantasier om surflektioner på barnledig tid börjar nu komma farligt nära ett förverkligande! Det ska gå. Sedan måste pappa Andreas också gå i skolan - på Alices skola är det "Parent class" varje torsdag, med början i morgon. Vad faderskapet ska undervisas i där återstår att se, men under alla omständigheter är det ett bra sätt att lära känna Alices klasskompisars föräldrar och få ett sammanhang att vara i.
     En helt otrolig dag således, så långt. Och den har ju bara börjat! Vi får återkomma med mer info om hur tjejerna har det i sina skolor!

måndag 29 september 2008

Fordon nr 2 införskaffat!

Vi har ju berättat om vårt första fordonsköp (se inlägg den 11 september). I dag blev fordonsaffär nr två klar - det hett efterlängtade bilköpet! Vi har ägnat veckor åt att leta bilar, jämföra innerutrymmen och kolla mått så att vidundret inte blir för stort för garaget. Så tyvärr fick Lincoln Navigator stryka på foten (se inlägg om drömfabriken inför resan hit), likaså Cadillac Escalade och Ford Expedition. Men vi hittade på nätet ett par Ford Explorer, som vi trodde skulle göra jobbet. Så iväg till Airport Marina Ford för att kolla. Väl där visade de sig dock inte ha de funktioner vi behövde, så slokörade lommade vi omkring bland bilarna på väg mot vår trista hyrbil. Har jag förresten berättat om hyrbilens (en Ford Fusion) motor och växellåda? Om man t.ex. ska köra in på motorvägen och behöver öka farten för att inte bli påkörd bakifrån trampar man ordentligt på gasen - naturligt, eller hur? Men det enda som då händer är att växellådan växlar ner 2-3 steg och att motorvarvet stiger till ett plågat skrik. I övrigt ingenting! Möjligen slukar motorn bensin, men tji fartökning. Det är en riktigt sur bil.  För att inte tala om den som tvingas köra eländet.
     Men nu är det slut med det - för precis när vi hade gett upp hoppet om att hitta något som passade oss glimmade det till bland dollargrinen. Och minsann, hade det inte smugit sig in en japanare på parkeringsplatsen! Inklämd bakom en rad med splitternya Ford Shelby GT 500 Limited Edition (mmm...) stod hon och väntade på oss, klädd som i finaste brudklänning i skimrande pärlemor. "You like? Very good car! We'll give you good price, we'll make you happy, allright, okey?" bräkte säljaren Ali på sin finaste iranska skolengelska, medan han log, gnuggade händerna, svettades och dreglade, allt på en gång. Utgångspriset var $21 888, vilket var över vår gräns på $20 000. Efter kohandel och ojanden och pustanden från båda parter enades vi om $20 500, inklusive första månadens försäkring. Händer skakades, kontrakt skrevs, alla var glada. "A really good price for this car!" sa Ali - gladast av alla - och underströk igen att "we'll make you happy, no problem, allright, okey?". Sedan började strulet - inte gick det att betala med våra "no limit"-kreditkort inte! Kundtjänsterna runtom i Europa upplyste om att visst var det ingen övre köpgräns, men större inköp måste meddelas i förväg så att kreditavdelningarna kan förbereda köpen. Jaha. Och med tidskillnaden hade det nu hunnit bli miss i nassen i Europa och sedan var det lördag och söndag och, ja ni förstår. No 24-hour service in Europe. Det bidde inget att åka hem i på fredagen. Förutom i, ja ni vet... Ja, ja.
     Väl hemma tänkte jag kolla om det låg några bilder på bilförsäljarens hemsida om bilen, så att jag kunde ladda ned dem och göra något med på bloggen. Så jag surfade in på hemsidan och fick se att de hade bilen till försäljning för det rabatterade priset $15 888. MEN VAD I H-E!!! Fylld av ohelig vrede kunde jag knappt somna på kvällen, studsade upp på morgonen och ringde Ali. Jag inledde samtalet så här: "Ali, you said yesterday that you would make us happy. Well, we are not happy." Vi fick bilen för $15 888.
     Så nu är hyrbilen återlämnad och en sjusitsig 2007 års Suzuki XL7 som gått mindre än 2 000 mil står i garaget. Under huven spinner en 3,6-liters V6:a - hästkrafternas antal skrivs med samma siffror som för Lundströms X3:a, men i en annan ordning. Nu kan vi äntligen köra far- och morföräldrar och besökande kompisar m.fl. till och från flygplatsen och till allt kul som finns här. Men var är ni? När kommer ni?