onsdag 21 januari 2009

Hälsotillstånd: svajigt

Har på något sätt gått i tron att normaltillståndet för folk här i detta soliga, varma Los Angeles är att vara frisk. Med alla hälsosmoothies, extrashots för energi, immunförsvaret, hjärtat eller vad du vill (se t.ex. Jamba Juices meny för lite inspiration till morgonsmoothien på lördag), yoga och all annan friskvård och utan den kalla, fuktiga svenska vintern när alla drar sig inomhus för att utbyta bakterier och virus borde det väl helt enkelt inte finnas någon grogrund? 

Andreas klarade sig också utan den annars obligatoriska decemberförkylningen (som av tradition alltid slog till ungefär lagom till OD:s caprice, så där lagom kul när han var aktiv) - han hävdar att hans morgonträning väcker kroppen och därmed stärker immuniteten. Även barnen har i princip varit kärnfriska - utom i de perioder som Jesper har haft tänder p g.   

Så det var väl flygresan till Washington DC och kylan där för Sara förra veckan plus några importerade mikrober från Svedala (med i och för sig anmärkningsvärt långa inkubationstider) som gjorde att hela familjen nu sedan snart en vecka avlöst varandra med feber, snuva eller magbesvär. 

Fast när jag tänker efter var det mycket prat i höstas både på jobbet och på radion om influensavaccinationer. Inget tal om att vänta tills efter 45 som jag en gång hörde som rekommendation hemma för normalfriska, nej, ett inslag behandlade kampanjerna som olika colleges körde för att vaccinera sina studenter, som alltså är knappt 20 år gamla. Ur ett privatekonomiskt perspektiv kan man dock förstå ett sådant val: när en termin kostar sådär 30-40 000 kronor kan ju en rejäl influensa på ett par veckor vid fel tidpunkt på terminen bli rätt kännbar...  

Och nu hör och läser jag om folk som kroknar både här och där i stan och hemma. Men, host, host - vi går mot ljusare och friskare tider på såväl östra som västra halvklotet. Prosit på er!

Inga kommentarer: