tisdag 20 januari 2009

Mr President Sir

(Bild från CNN.com)
Barack H. Obama - så presenterades han när han anlände till podiet framför Capitolium i Washington D.C. - är nu den 44:e presidenten för Amerikas Förenta Stater (eller "Uvesa", som det uttalas på svenska). Jag tänker inte referera installationen av honom - ni kanske såg den själva. Men jag kan ju nämna några lustigheter från CNN:s sändning.
     CNN fick tag på Steven Spielberg, som var på plats framför Capitolium, samtidigt som Obama och Bush och deras VIP-följe körde i procession från Vita huset till installationen, förbi miljontals åskådare i en helt avspärrad och närmast barrikaderad huvudstad. Vad säger då den mest framgångsrika regissören någonsin i hela filmhistorien? "I could not afford to make this shot for a movie!".
     Den högsta juristen i hela USA och därmed en av landets främsta ordvrängare - med en enda uppgift denna dag, nämligen att förestava den presidented som Obama skulle svära - lyckades vränga orden fel så att det höll på att bli pannkaka av alltihop. Obama, som givetvis lärt sig eden utantill, började nästan fnittra och försökte sedan säga orden i den felaktiga ordning som de förestavades. Way to go, Mr Chief Justice!
     Men Obama själv hade inte hundraprocentig koll på grejerna. Han inledde talet med att säga att han var den 44:e personen att åta sig presidentämbetet i USA. Inte riktigt. Groover Cleveland var president två gånger på 1800-talet, men inte två ämbetsperioder i rad, så när han tillträdde sin andra period räknades han som ny president, men inte som en ny människa (även om han kanske kände sig så, vad vet jag). Så Obama är den 43:e personen att vara USA:s president - nr 44 i ordningen.
     Slutligen en kommentar från en av CNN:s proffsjournalister (efter att alla i studion nöjt konstaterat att de, dvs CNN, skapat historia genom att sända installationen direkt över hela världen; särskilt nöjda var de över att deras jätteteve vid Times Square i New York medfört att tusentals människor samlats där och stängt av all trafik...). När kameran zoomar in på Obama som vinkar av förre presidenten Bush, som i sin tur kliver ombord på en helikopter och lyfter över Washington D.C., uttalar en av journalisterna att nu är allt Obamas - Capitolium, Vita huset - nu är ALLT hans. "Yes", kommer det då från kollegan, "and that helicopter is his, too".

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag grät när jag läste talet, jag grät när jag hörde talet. Varför vet jag inte riktigt, men visst känns det som att vi får vara med om något stort!?
Trodde förresten att det var Obama som strulade till det vid eden, men så var det alltså inte. Måste kännas lite segt för Mr Chief Justice när han kollar på klippet så här i efterhand. Fast det är klart, han skrev historia på sitt sätt han med, hade han inte strulat till det hade ingen kommit ihåg honom...