måndag 19 januari 2009

Martin Luther King, Jr. Day

I dag är det helgdag i hela USA - Martin Luther King, Jr. Day. Ja, ni förstår ju vem som firas och varför, inget anmärkningsvärt med det, kanske. Men det är bara två andra personer i USA:s historia som har fått "egna" helgdagar - giganten och den kanske främste av "the founding fathers", George Washington, och Christopher Columbus. Så då förstår man digniteten lite bättre.
     Att helgdagen har instiftats känns ju nästan lika overkligt som att Obama svärs in som president i morgon. Och det tog ett bra tag - dagen instiftades år 1986 och iakttogs i samtliga 50 delstater först år 2000. I senaten var det bara 22 ledamöter som röstade emot lagförslaget. En av dem representerar staten Arizona och lystrar till namnet John McCain. Lustigt hur det kan vara. Ännu lustigare är väl att han vände kappan efter vinden, så när det politiska trycket blev för högt ändrade han sig och tyckte att en MLK Day var jättefiffigt. Så där var han tydligen beträffande nuvarande presidentens politik också: först tyckte han att det mesta var skräp och röstade emot det ena förslaget efter det andra, sedan kom han på att han ville bli president själv och började stödja den sittande presidentens förslag, det ena efter det andra. Tur att karln inte blev vald!
     Hur ökade det politiska trycket, kan man undra? Jo, när Arizona 1990 vägrade acceptera MLK Day som helgdag vägrade NFL att förlägga finalen i amerikansk fotboll, Super Bowl, till den arena i Arizona där den ursprungligen skulle ha hållits. Och så släppte hip-hop-gruppen Public Enemy en låt som fick stort genomslag i USA, där de beskrev ett lönnmord som det på MLK utfört mot den sittande guvernören för Arizona. Det kan ju bli för mycket för vem som helst. Kanske inte i linje med MLK:s egna ideal, men nu firas i alla fall hans dag i hela USA.

Inga kommentarer: