torsdag 15 januari 2009

Mer trafik

De som har varit på besök hos oss och har åkt eller kört bil här har vid olika tillfällen behövt åka över s.k. speed bumps respektive speed humps. Vad är det för skillnad, undrar man?
     Här är det enkla svaret: humps är normalt sett lägre och längre och därmed mjukare att köra över. Bilar passerar sådana humps i ca 15 mph och kör emellan dem i ca 30 mph. Bumps däremot är högre och kortare och är riktigt otrevliga att köra över, så de flesta sänker farten till ca 5 mph.
     Så är det i alla fall tänkt. För oss som kör SUV:ar eller andra monsterbilar med hög markfrigång och svampig fjädring spelar det inte så stor roll. Man  bränner över såväl humps som bumps i 50 mph om man vill och det enda som skiljer är att bilen gungar under lite längre tid efter humps och att det låter ka-dok när man passerar bumps.
     Humpty Dumpty, däremot, är en barnsång som handlar om ett ägg och som heter Lille Trille på svenska. Men det är ju något helt annat. Apropå barn så har våra barnvakter nu åkt hem - finns det några hugade efterträdare? Skynda, skynda - bara sju veckor kvar!

1 kommentar:

Anonym sa...

Sju veckor, då är det väl dags för avvänjning eller?