fredag 10 oktober 2008

En bilutflykt i L.A.

I dag skulle vi åka till ännu en bilaffär, för att kolla på en andra bil. En liten sportig sak till Sara - drömmen eller mardrömmen uppenbarade sig i form av en röd Mustang.
     Bilaffären låg på 1050 La Brea Avenue. OK, in i bilen och i väg! Kartan kollade vi under färden. Då visade det sig att La Brea Avenue fanns i form av såväl North som South. Efter visst mickel kom vi fram till att det var South La Brea vi skulle till. Det tog oss ungefär en timme att ta oss till 1050 South La Brea. Där låg det en bilverkstad, men ingen bilförsäljare. Vad nu?
     Efter ytterligare konsulterande av kartboken fick vi för oss att vi nog skulle längre söderut på South La Brea - kanske var det inte 1050, utan 10500? Gatunumren blev högre och högre och började närma sig det magiska talet, när de helt plötsligt vände och blev lägre igen. Vad är detta?
     Efter en god stund dök nr 1050 upp på vänster sida, och där låg det en liten affär. Men ingen bilhandlare. Vi hade nu varit ute i mer än två timmar och började misströsta. Vi ringde bilhandlaren och frågade efter vägen och på hans beskrivning förstod vi att vi skulle ännu längre söderut, hur konstigt det än kändes. 
     Med nosen vänd söderut for vi vidare och gatunumren blev allt lägre och började närma sig noll. Hur sjutton kan det här vara rätt väg?, undrade vi. Vi for över en korsande gata och plötsligt började gatunumren öka igen och till slut, efter närmare tre timmars bilresa, uppenbarade sig bilhandlaren på vänster sida. In på gården och där - där stod den. En röd Ford Mustang, cabriolet och med extra allt. D.v.s. med krockmärken på bakluckan, brytmärken på förardörren och lite annat sådant godis. Sara provkörde och kände att om hon köpte bilen och parkerade den vid sitt jobb skulle den förmodligen drabbas av samma totala sönderfall som bröderna Blues' bil utanför skatteskrapan i Chicago i finalen i filmen Blues Brothers. Det blev ingen bilaffär i dag.
     Men hur hängde det nu ihop med gatunumren på La Brea Avenue? Jo, det man hela tiden glömmer bort i den här staden är att det inte är EN stad, utan en hel radda städer. Man märker aldrig när man lämnar den ena och åker in i den andra. Stadsplanemässigt och upplevelesmässigt är det ingen skillnad. Eftersom gatorna är så hysteriskt långa och sträcker sig genom flera städer måste man kolla postnumret och köra efter dem. Vad gäller La Brea Avenue börjar den i norr uppe i Hollywood i staden Los Angeles och heter North La Brea Avenue. Den börjar på ca nr 2000 och går med minskande gatunummer söderut till West 1st Street, där den byter namn till South La Brea Avenue, varvid gatunumren stiger när man fortsätter söderut. Strax efter nr 6350 kommer man in i staden Inglewood, som alltså har sin egen La Brea Avenue, även om det råkar vara samma gata. Den börjar givetvis också i norr - i norra Inglewood, alltså - med att heta North La Brea Avenue och ha höga nummer som minskar allteftersom man kör söderut. När man passerar East Queen Street byter den namn till South La Brea Avenue och gatunumren stiger nu vid färd söderut. (Sedan byter den helt oprovocerat namn till Hawthorne Boulevard, men det är en helt annan historia.)
     Inglewood ligger jättenära Marina Del Rey. Det tog en kvart hem...

Inga kommentarer: