lördag 29 november 2008

San Francisco

Wow! Så lyder en kort rapport från en dag i San Francisco. Vilken häftig stad - och då har vi bara sett en bråkdel. Den har allt som Los Angeles saknar: en stadskärna, stämningsskapande arkitektur, fungerande allmänna kommunikationsmedel, atmosfär, gatuliv, folkmyller, fotgängare, bilfria stråk, shoppinggator värda namnet och, inte minst, cable cars och andra antikverade transportmedel.
     Men en "major drawback", som det heter, är klimatet. I alla fall om man jämför med Los Angeles. Men jämför man med Stockholm är det rätt trevligt även här - ungefär som i september hemma.
     Som vanligt är det en hel del saker man inte kan göra med så små barn som vi har - besöka Alcatraz till exempel. Jag fick hålla till godo med att se "The Rock" - filmen alltså! - på hotellrummet här i San Francisco, med filmens miljöer alldeles utanför hotellet. Rätt häftigt det med! Och faktiskt en riktigt bra rulle, med en av mina favoritskådisar. Inte Nicholas Cage och inte Sean Connery, utan Ed Harris, som den besvikne generalen som ockuperar Alcatraz, tar gisslan och hotar att ödelägga hela staden.
     Utförligare rapport kommer. Inte av filmen, nej, nej,nej, utan av vårt besök här!

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej!

Ja, visst är det en häftig stad? Vi hade bara en dag på plats och gjorde alla turistiga grejer - och det är ju inte det sämsta. Jag fånlog som ett barn på väg över Golden Gate och nedför Lombard streets alla kurvor. Och i alla år har jag visat bilder på Pan American building i skolan när vi pratat jordbävningssäkra hus, att få se den "live" var också kul på ett lite nördigt vis, precis som att se Bay bridge där ett av de övre vägsegmenten rasade under Loma Prieta-jordbävningen 1989 (Se "Bay bridge collapse" på youtube).

/F.

(P.S: Om ni tar Highway 1 hem igen: Missa inte Monterey Bay Aquarium, eller sjöelefanterna ("elephant seals") som äger stränderna strax norr om San Simeon!)

/F.