onsdag 15 oktober 2008

Sista presidentdebatten före valet!

Kvällens stora begivenhet här borta var den sista direktsända TV-debatten mellan senatorerna Obama och McCain före valet den 4 november. Hemma i Europa hejar alla på Obama. Varför då? För att han är svart, för att han är ung, för att han är demokrat eller för att det behövs "fundamental change" i USA som han själv talar om? Eller för att man tror att McCain = Bush och det är alla trötta på nu?
     Efter att ha sett och läst vad de båda kandidaterna påstår och vill och säger sig kunna genomföra är valet - om jag hade fått rösta - inte på något sätt självklart. Efter TV-debatten gick jag in på den officiella presidentdebatthemsidan  http://www.myspace.com/mydebates och gjorde det "issue quiz" som finns där. Resultatet? Jag höll med Obama i fem frågor, McCain i fyra frågor och hade en uppfattning som avvek från båda kandidaternas i fyra frågor. Hur ska man rösta då?
     Båda kandidaterna kör med svepande formuleringar och storslagna visioner, som inte riktigt går att ta på. Ungefär som Miljöpartiet hemma i Sverige: "Det handlar om ett mer demokratiskt samhälle där vi inte utnyttjar djuren.". Amen härregud!
     McCain utstrålar den klassiskt amerikanskt helvita, trygga, kraftfulla, kärleksfulle morfadern, som givetvis skulle göra allt för sina barn och barnbarn och därmed för allas barn och barnbarn och yngre generationer, samtidigt som han älskar och tjänar sitt land och vet vad som krävs av en medborgare, militär och politiker. Det är klart att det attraherar många människor, särskilt i orostider.
     Obama å sin sida utstrålar en obändig energi och kraft att göra det sanna, det rätta och det goda, att som den gode samariern hjälpa de utsatta och hjälplösa. Vem attraheras inte av det? Men samtidigt vill han blåsa in förändringens vindar i amerikanernas hjärtan - vill de verkligen ha dem, eller förbannar de dem, som brandmännen i L.A. förbannar Santa Ana-vindarna? Med Obama följer skattehöjningar, större statsapparat och mer offentlig styrning och kontroll. Det kanske är vad USA behöver, men är amerikanerna beredda att ta det steget? Är det förändring de vill ha nu, när hela landet är i gungning? Är nu tiden för att rösta fram den första svarta presidenten i USA:s historia?
     Valet är inte alls så självklart som det framställs som hemma i Sverige eller i övriga Europa. Gör quizet och föreställ dig att du är amerikan, inte Europé. Många amerikaner är osäkra. Jag förstår dem. Men... Röstar man på McCain får man Sarah Palin på köpet. Det skulle räcka för mig som skäl för att inte rösta på McCain. Men räcker det som skäl för att rösta på Obama?

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej!

Tack för mycket bra myspace-tips! Det har vidarebefordrats till 60 vetgiriga 15-åringar...

/F.