måndag 13 oktober 2008

Det brinner i L.A.

Vi berättade ju att vi var på en stor "Preparedness Fair" för ett par helger sedan (se inlägg den 27 september), där vi fick lära oss hur man på bästa sätt förbereder sig för jordbävningar, översvämningar och bränder m.m. Mässan hölls i San Fernando, norr om Los Angeles. Nu brinner det precis där, i alla fall i skogsmarkerna strax utanför!
     Det är en våldsam brand. I går hade brandförsvaret enligt egen uppgift 20 procent av elden under kontroll, men efter den blåsiga natten har elden spritt sig och i dag är bara ca 5 procent under kontroll.
     Elden får fruktansvärd energi genom de s.k. Santa Ana-vindarna, som blåser hit från öknarna i öster. Vindarna når hastigheter på över 30 m/s, så det är inga pustar vi pratar om - de skickar iväg elden i flammor som når 60 meter upp i luften. "Det är som en blåslampa", säger brandförsvaret, och tillägger att om man befinner sig i blåslampans riktning är det bara att ge sig av. Hittills har 2 personer omkommit, 37 s.k. mobile homes förstörts, över 1 200 personer fått lämna sina hem, 8 skolor stängts och 2 motorvägar stängts av.
     Naturens krafter släpps lösa på ett dramatiskt sätt här borta!

Inga kommentarer: