onsdag 15 oktober 2008

Lite om Cillas och Alices äventyr i skolan och om Halloween

Nu har tjejerna snart gått två veckor i amerikansk skola. Det märks, säger Andreas, när de hämtas att de tycker det är kul och att det bidrar till deras självkänsla - trots språkförbistringen. (Viss förbistring bryts ner  snabbare än annan. När vi var och handlade häromdagen utbrast Cilla, vid åsynen av ett ytterligare prinsessförpackat läppglans eller om det var en prinsessborste eller prinesstårta eller... "Oh my God!". När nästa prinsesspryl dök upp - de sitter så förföriskt placerade på extrahängare mitt på en tråkig konservhylla - hördes det plötsligt "Oh my Goodness!" från samma håll. Då har man som förälder svårt att hålla sig allvarlig...) När Alice kommer hem från skolan skyndar hon sig att plocka fram sina läxor. Ja, just det, läxor redan i pre-kindergarten - varje dag, även om de "bara" består i att klippa, färglägga och sortera bilder. Cilla berättade stolt att hon var flaggvakt idag. Varje morgon svär ju amerikanska skolbarn trohetseden mot den amerikanska flaggan, och det är då en elev som håller flaggan. Idag var det svenska Cecilias tur! Och hon berättade vidare att hon hade fått beröm av fröken idag, då hon förklarade (i vilket sammanhang förtäljde inte historien) att "I need a pumpkin!". 
Pumpkin, ja. Överallt så har man nu i ett par veckor, eller längre med förresten, rustat för Halloween. Utstyrslar, som inte alls behöver vara så läskiga, trick-or-treat-påsar, drösvis med godis till dessa påsar, orangea ljus med svarta spindlar på, artificiell spindelväv i alla regnbågens färger, jätteläskiga trädgårdsdekorationer i form av ett halvt förmultnat lik med rött, pulserande hjärta till exempel - allt finns överallt i alla affärer, inte minst i de speciella Halloweenaffärer som har öppet 24 timmar om dygnet. Om det är just under denna period eller ej vet vi inte, de har iallafall annonserat så sedan vi kom den 5 september. Alltfler hus pryds också med läskiga dockor i naturlig storlek - häxor, zoombies, draculor, vampyrer, fladdermöss och annat smått och ont. 
Och så överallt dessa pumpor - Halloweensymbolen framför andra, gärna då i form av en så kallad Jack O'Lantern (den klassiska ljuslyktevarianten med urgröpta ögon och mun). När vi i söndags var på stadsfest här i Marina Del Rey (vi hade bättre lycka denna gång än när Andreas och barnen skulle på barnmässa i Orange County - nu köpte vi ett entré- och åkband för fem dollar per person, vilket renderade massa fria hoppborgar, gratis popcorn, pretzels och churros och annat smått och gott) fanns det en "pumpkin patch". Även om det egentligen betyder typ pumpaodling eller pumpaland har det fått en överförd betydelse just i Halloweentider: en plats där man får/köper pumpor och dekorerar dessa inför Halloween, gärna parat med lite barnfestligheter av typ hoppborgar, karuseller och clowner som blåser figurballonger.  När vi själva firat av Halloween lovar jag att det kommer att läggas ut en bild på en väldigt söt pumpa på denna blogg - håll ögonen öppna!

Inga kommentarer: