måndag 23 februari 2009

En dag i regn i San Francisco

Enligt Wikipedia har San Francisco 67 dagar med regn per år. Få se, familjen Bjessmo prickade in tre när de var på besök, Sara har spikat två eller tre när hon varit här i jobbet och nu satte vi ytterligare två. Bara 60 kvar då...
     Denna blöta måndag spenderade Sara med jobb i downtown, medan resten av familjen for till det nya, spektakulära vetenskapsmuseet i Golden State Park längre västerut. Otroligt häftig arkitektur, med ett levande tak, format med San Franciscos ursprungliga sju kullar (som Rom, alltså, bara det att S.F. egentligen består av nästan 50 kullar, men ändå) som förebild. På taket växer gräs och andra växter och när man går omkring däruppe ser det nästan ut som i Teletubbylandet.
     För den som vill läsa mera om museets banbrytande arkitektur kan rekommenderas en artikel av Erik Hovlin i senaste numret av tidskriften Arkitektur (nr 1/09), "Utforska, förklara och skydda". Erik är inte bara arkitekt utan också gift med Saras kollega Karin och pappa till tjejernas bästisar här borta, Anna och Lisa. Tänk hur det kan vara. 
     För tre barn i åldrarna 6, 4½ och 1½ år en regnig dag i San Francisco funkade museet sådär. Många långa gångbroar, trånga passager mellan akvarier och inga stora öppna ytor att släppa loss Jesper på. Utställningarna var dessutom - enligt min uppfattning - inte särskilt kul, jämfört med många andra museer vi varit på. Ta t.ex. akvariet i Monterey, med sina splash zones och allt vad det var - där kunde man gå i flera dagar. Eller Getty Center, med sina enorma lekytor och pysselrum. Eller Kidspace Children´s Museum i Pasadena, med klätterställningar och trehjulingstrafiklekplats m.m.
     Jag vet inte riktigt hur de har tänkt när de har skapat utställningarna i vetenskapsmuseet. All high-tech och stål och glas m.m. till trots så kändes det tja, gammeldags. Det var mycket se-men-inte-röra-grejer och några TV-spel som fick Super Mario Bros. att framstå som ett avancerat datorspel för framtidens whiz kids. I utställningshänseende har California Science Center i Los Angeles, där vi var för ett par månader sedan, lyckats bättre.
     Nåja, utflykten var lyckad i alla fall. Och det är roligt med barn - vet ni vad de gillade bäst? Bussresan från hotellet till museet! De har inte åkt buss sedan vi kom till Kalifornien i början av september...

1 kommentar:

Anonym sa...

Vi har varit i Göteborg en vecka och högst på Olles "att göra-lista" var att åka spårvagn och buss! Det är ett billigt nöje må jag säga. Vi tog en tur på en och en halv timme och hoppade av och bytte spårvagsnlinje/busslinje när vi fick lust. Riktigt roligt och mycket hinner man se också!
Så är det när man bor på landet och alltid åker bil...