tisdag 24 februari 2009

Steve med Lloyden?

Vi känner en familj, där hustrun i morse åkte tidigt från sitt hotell i San Francisco för att hinna till ett möte i San José, drygt en timmes bilresa söder om San Francisco. En stund senare avreste resten av familjen, för att i enlighet med den i förväg uppgjorda planen plocka upp hustrun prick klockan 09.30 utanför San Josés universitet.
     Inte var hustrun klar då, inte, så familjen fick lomma omkring utanför en 7-11 tills hustrun kom loss. Avfärd från San José skedde kl. 10.15. Familjen skulle nu hinna köra 55 mil på fem timmar, för att vara på svenska konsulatet i Los Angeles strax efter kl. 15 och sedan hinna vidare till barnens sista dag på svenska skolan i Santa Monica. Går det?
     Eftersom lagstadgad högsta hastighet på de flesta ställen är 65 mph (105 km/h) är det svårt att klara uppgiften. Lägger man också till att familjen ska ta sig över tre bergskedjor och att familjen måste stanna och tanka, stanna och kissa olika barn vid olika tillfällen, stanna och köpa mat och ägna sig åt andra roliga stopp längs vägen, så blir det näst intill omöjligt.
     Men ingenting är omöjligt! Lösningen blev att plugga in farthållaren på 85 mph (=mycket för fort), köra sick-sack mellan filerna och konstant hålla utkik efter Highway Patrol... De gömmer sig inte bakom reklamskyltar som i alla filmer, men står däremot lurigt placerade efter kurvor, broar och påfarter, så den som vill ägna sig åt fortkörning måste vara alert. Vid ett tillfälle var det en Lexus som brände förbi i 90 mph i filen till höger om familjens Suzuki och som ungefär samtidigt med familjen upptäckte polisbilen som stod till vänster om vägen efter en bro alldeles framför. En Suzuki och en Lexus som tokbromsade och nästan fick stoppsladd på motorvägen samtidigt, det måste ha varit en syn för dem som låg bakom! I makliga 65 mph passerade Suzukin och Lexusen polisbilen tills tillräckligt många långtradare låg mellan dem och det bakomliggande hotet, sedan gick det för fulla muggar igen.
     Kvart över tre klev familjen in på konsulatet, fyllde i alla papper som behövs inför familjens försäljning av den snabbgående Suzukin och susade sedan vidare till svenska skolan. Hustrun hann precis till sångstunden - hon är "pianot" och spelar till sångerna - som börjar kl. 16.00. Och barnen hann till sina lektioner.
     Slutsatsen är alltså att det GÅR att köra mellan San José och Los Angeles på fem timmar - inklusive alla nödvändiga stopp. Enligt familjens chaufför är det dessutom himla kul! Men det kan inte rekommenderas och det är givetvis ingenting som vi skulle göra.

Inga kommentarer: