torsdag 29 januari 2009

Är det dyrt i USA?

En vanlig fråga. Dessvärre har den inget enkelt svar. Det beror på, som vi jurister brukar säga. Dyrt för vem? För amerikaner eller utlänningar? Vita, gula eller svarta? Utlänningar från Sverige, Japan eller Mali? Diplomater eller IT-miljonärer?
     Medelinkomsten för heltidsarbetande amerikanska män är ca 45 000 dollar per år, medan motsvarande inkomst för kvinnorna är ca 35 000 dollar (nej, den debatten tar vi inte här - läs Bang i stället...). Tjugo procent av hushållen får ihop mindre än 20 000 dollar på ett år, samtidigt som ca 2 procent av hushållen drar in över 250 000 dollar per år. Medianinkomsten för amerikanska hushåll är ca 50 000 dollar per år - i 20 stater är den högre, däribland Kalifornien.
     Högst inkomst har hushållen - inte så förvånande - i de nordöstra delarna av USA, dvs New Jersey (med Princeton University), Massachussetts (med Harvard University, MIT och Berklee), Connecticut (med Yale University) och däromkring. På åttonde plats ligger Kalifornien (med bl.a. Berkeley, CalTech, Stanford och UCLA). Jumboplatserna innehas - inte heller förvånande - av sydstaterna och mellanvästern. Platserna 41-50: South Carolina, Tennessee, Oklahoma, New Mexico, Louisiana, Alabama, Kentucky, Arkansas, West Virginia och Mississippi.
     Priserna - inte minst på bostäder! - följer givetvis inkomstnivån. Det är därför dyrare i nordöst och i t.ex. Los Angeles än i New Orleans, men samtidigt är hushållens medianinkomst nästan dubbelt så hög i nordöst som i syd.
     Men för oss då, som svenskar i Los Angeles? Tja, svaret kan ni utläsa av grafen. Det mesta var relativt billigt när vi kom hit i september. Nu är det 30 procent dyrare med allt, utom bensin. Vi får våra pengar i svenska kronor i Sverige varje månad, så vi har alltså blivit fattigare för varje månad. Vår köpkraft är nu bara två tredjedelar av den vi hade när vi kom hit.
     Så ett svar på frågan är att för diplomatfamiljen Modig är det numera rätt dyrt i USA.

Inga kommentarer: