söndag 25 januari 2009

Håll i hatten!

Nej då, ingen ny jordbävning - möjligen en inre, inom kort...
     Febern släpper inte och nu har svalget svullnat upp och skapar en närmast sensationell smärta när jag sväljer. Vad göra?
     Ur Saras internationella medicinförråd plockas fram en dunderkur från Paris, innehållande den vanliga substansen paracetamol och den ännu inte alltför vanliga substansen pseudoefedrin. Tills för ett par år sedan en otillåten substans i Sverige och något som professionella idrottsmän fastnade i dopingtester för. Alltjämt endast tillgänglig genom förskrivning av läkare hemma. Vips in med två tabletter, skölj ned med vatten (aaaajjjj!!!) och så får vi se: inom en timme ska paracetamolen ha effekt och ytterligare en timme senare ska pseudoefedrinet kicka in.
     Medan substanserna frigörs i blodomloppet passar jag på att läsa vilka effekter man kan vänta sig. Tänk om man tar lite för många piller i sin desperation, inte gör väl det något? Läkemedelsverkets information är kort och kärnfull...
     "En engångsdos av paracetamol på 140 mg/kg till vuxna respektive 175(-200) mg/kg till barn har potential att orsaka levercellsnekros som kan vara fullständig och irreversibel, med åtföljande hepatocellulär insufficiens, metabolisk acidos och encefalopati, vilket i sin tur kan leda till koma och död."
     Jaha du, tack för kaffet. Men pseudoefedrinet då, hur är det med det?
     "I likhet med andra sympatomimetika ger en överdos av pseudoefedrin symtom som beror på störningar i centrala nervsystemet samt hjärtstimulans, t ex oro, retlighet, rastlöshet, darrningar, hallucinationer, högt blodtryck, hjärtklappning, hjärtarytmier och svårigheter att urinera. I allvarliga fall kan psykoser, konvulsioner, koma och malign hypertoni uppträda."
     Låter som the Great Californian ShakeOut på individnivå... Som sagt, håll i hatten!

1 kommentar:

Anonym sa...

Det var tunga grejer, men av det senare inlägget att döma verkar du vara vid full vigör fortfarande!